Meer regie over jouw bevalling? Weet dan wat je kunt verwachten.

Meer regie over jouw bevalling? Weet dan wat je kunt verwachten.

Hi, ik ben Rianne. Ik ben arts met ervaring op de verloskamers, inmiddels huisarts in opleiding, en ik heb vier kinderen (10, 8, en 6 jaar en een van bijna 6 maanden).

10 jaar geleden beviel ik van mijn oudste zoon. Mijn moeder was vlot en makkelijk van mij bevallen, dus ik dacht dat het bij mij ook wel zo zou gaan. Ik volgde een simpele cursus en liet de bevalling vooral op me af komen. Het zou vast wel goed gaan. 

Maar dat liep even anders. Mijn ontsluiting vorderde niet, terwijl ik de weeën ontzettend heftig vond. Ik koos voor pijnstilling, terwijl ik het eigenlijk zo graag zonder wilde doen. Er werd zelfs gesproken over een keizersnede… Ik had er niet eens bij stilgestaan dat dat een optie was. Uiteindelijk bleek een keizersnede niet nodig, maar na afloop zei ik; ik doe het nooit meer. Ik vond het zo heftig. Dit had ik echt niet verwacht.

Een paar jaar later werkte ik als arts op de verloskamers. Dat wat ik zelf had ervaren tijdens de bevalling van mijn oudste, zag ik meer dan eens voorbij komen. Ik zag vrouwen overvallen raken door alle medische opties. Ik zag ze de regie kwijtraken. Dat kon anders. Dat moest anders! 

Regelmatig zei ik tegen mijn collega’s; hier moeten we wat mee! Vrouwen moeten beter voorbereid worden op een medische bevalling. 70-80% van de vrouwen bevalt uiteindelijk onder de zorg van het ziekenhuis. Heel veel vrouwen weten dat niet en hebben dus geen idee wat ze te wachten staan. 

Ook op sociale media zag ik steeds vaker berichten over een nare bevallingservaring voorbij komen. “Mijn bevalling was een negatieve ervaring", zegt 20% van de vrouwen. Oorzaken hiervan zijn bijvoorbeeld verlies van ervaren controle, slechte communicatie met de zorgverlener, maar ook een mismatch tussen verwachtingen en realiteit.

Vorig jaar april besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en startte ik mijn Instagramaccount @medisch.bevallen Vrouwen hebben recht op goede, volledige en genuanceerde informatie. Niet alleen over het “normale” beloop van een bevalling, maar juist ook over “wat als het anders loopt”. Wat kun je verwachten? Wat kan er anders lopen? Waarom krijg je dan een medische indicatie? Wat zijn de risico’s? Welke opties zijn er dan?

Wil je je als zwangere goed voorbereiden? Ga dan met bovenstaande vragen aan de slag. 

Maar je bent ook meer dan welkom bij mijn nieuwe cursus voor zwangeren. Een cursus over bevallen in het ziekenhuis. Of je nou al medisch bent, of je je wilt voorbereiden op alle scenario’s (67% van de zwangeren krijgt tijdens de bevalling nog een medische indicatie).

Ik help je met liefde aan goede informatie. Zodat jij snapt waar het over gaat, zodat je goed in gesprek kan met je zorgverlener, en keuzes kunt maken waar je volledig achterstaat. Zodat jij in regie bent.

Jouw bevalling. Jouw keuzes!

Hopelijk tot snel.

Rianne

Je kunt me volgen voor meer informatie en tips over bevallen in het ziekenhuis op:

Instagram: @medisch.bevallen
Website: www.medischbevallen.com
En je mag me altijd mailen: medischbevallen@gmail.com

Ps. Na mijn oudste heb ik nog drie kinderen mogen krijgen met de meest uiteenlopende bevallingen, van handsoff in bad tot een keizersnede bij mijn laatste kindje. Niet alleen weet ik veel van bevallingen, ik heb zelf verschillende bevallingen meegemaakt, zodat ik ook uit eigen ervaring kan spreken.

 

0 Reacties

Er is nog niet gereageerd

Reageer

Annuleren

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Wij maken gebruik van google analytics en hebben hiervoor een bewerkersovereenkomst afgesloten. Het IP-adres wordt gemaskeerd, er worden geen overige gegevens gedeeld en de cookies worden niet gebruikt voor andere google diensten.
Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.