Overal zijn lijstjes te vinden met wat je nou allemaal wel niet nodig hebt voor een baby. Maar wat is nou écht heel handig om in huis te hebben? En dan ook een beetje voor jezelf. Je koopt tenslotte al zoveel nieuwe dingen voor je baby.
Daarom is dit geen standaardlijstje met 10 rompers en 3 dekens enzovoorts, maar een lijstje met vooral praktische spullen. Een beetje voor jou en een beetje voor je baby. Ik durf te wedden dat deze dingen op de meeste lijstjes niet eens benoemd staan! En het zijn echt geen heel vreemde producten, gewoon superhandig.
Als je borstvoeding wilt gaan geven dan is een silicone handkolf ideaal. In de eerste dagen kun je er wat extra je productie mee stimuleren. Als je kindje een voeding overslaat dan kun je hem tussendoor zo'n 5 minuten op je borst zetten om een prikkel aan je borst te geven dat de productie omhoog moet. Zodra je voeding op gang is, is het een handig hulpmiddel om tijdens het voeden makkelijk wat extra voeding te kolven om te bewaren. Ik ken vrouwen die zo veel productie hadden dat ze aan het eind van de week al een liter moedermelk in de vriezer hadden liggen, ideaal dus.
Of 2.. of 3.. Je bent aan alle kanten beurs na de bevalling en anders word je dat nog wel van de stuwing. Superhandig om in huis te hebben dus. Wanneer je vaginaal bevalt dan kan het verlichting geven door te koelen. Het liefst zo snel mogelijk na de bevalling, maar toch zeker de eerste 48 uur kan het goed effect hebben op de zwelling en het verdoofd de pijn ook wat. Als je stuwing hebt dan heb je verhoogd risico op ontstekingen in je borst. Koelen kan dat voorkomen. Warm je borst voor dat je gaat voeden (een hot-cold pack is dus nog handiger) en koel je borst zodra je kindje klaar is met drinken.
Na je bevalling heb je een wond in je baarmoeder. En mogelijk ook wat uitwendige hechtingen. Bij uitwendige beschadigingen is het fijn om tijdens het plassen gelijk met water te kunnen spoelen. Ook om infecties te voorkomen is het goed om na het plassen te spoelen. Je kunt dit uiteraard ook onder de de douche doen, maar sommige badkamers lenen zich daar niet echt voor. Het kan namelijk best een klus zijn die eerste dagen om alles uit te doen of bijvoorbeeld over een badrand heen te moeten stappen. Een perineum douche is dan een ideale oplossing. Even droogdeppen met een zachte washand en je kunt weer even vooruit.
Vaak ben je na de bevalling flink beurs of heb je misschien wel wat hechtingen door een scheur of een knip. Een scheur geneest over het algemeen makkelijker dan een knip. Maar een beetje uitwendige hulp is nooit weg. Yoni herbs is een kruidenmengsel met kruiden die de genezing van je yoni (vagina) bevorderen. Rozemarijn, weegbree, smeerwortel en groene klei zit erin. Na elk toiletbezoek kun je een lepeltje in je kraamverband doen waar het z'n werk zal doen.
Got to love this! Wat een heerlijk product. Shea butter wordt gemaakt van de Karitéboon. De bonen worden in Afrika verzameld en verwerkt tot deze rijke boter. Je kunt het werkelijk voor alles gebruiken. Bodycreme, lippenbalsem, billencrème, noem het maar op. Er zit namelijk helemaal niets aan toevoegingen in. Je kunt het zelfs eten. Dat raad ik alleen af, het is niet zo lekker, maar wel heel puur dus. Kies het liefst voor een ongeraffineerd product. Dan weet je zeker dat er geen toevoegingen in zitten en dat het nog alle voedingswaardes heeft. Er zit veel verschil in waar de shea vandaan komt. De shea uit oost Afrika is milder van geur en zachter van structuur dan die uit het westen. Helaas is die uit het oosten wel een stuk duurder.
Wat ik zelf doe is de boter heel zachtjes laten smelten in een pannetje en gooi er een lepel kokosolie bij. Door de mix met de kokosolie is het makkelijker smeerbaar. Voor de geur en extra eigenschappen kun je er evt een paar druppels etherische olie door heen doen. Wees voorzichtig met je keuze als je het gebruikt voor je baby.
Tip: Ook heerlijk om je zwangere buik mee in te smeren.
Kamille heeft een kalmerend effect. Op je huid (smeren), je lichaam (drinken) en in je hoofd (ruiken). Een babyhuidje moet soms nog erg wennen aan de wereld buiten de buik. Om het goed te verzorgen kun je wat kamilleolie op het droge huidje van je kindje smeren. Je kunt deze olie ook heel goed verwerken in de sheabutter (zoals hierboven genoemd wordt). Het kalmerende effect van kamilleolie kan zelfs gebruikt worden op een kompres. Bijvoorbeeld een warm kompres op het buikje van je baby als hij krampen heeft. Of een koel kompres tegen je borst als je een verstopping of dreigende borstontsteking hebt.
Voel je je gespannen? Drink een kopje kamillethee. De warmte van de thee en de geur van kamille zal zeer rustgevend zijn. Tip: Zet gelijk een hele kan met sterke kamillethee. De overige thee kun je gebruiken in je peribottle om ontstekingen te voorkomen. Er bestaat ook kamille water. Heel fijn om op je kussensloop te sprayen en daarmee rustig in slaap te kunnen vallen. Klinkt goed he, slapen?
Tijdens je zwangerschap hou je extra vocht vast. Door veel te drinken wordt dat vocht goed afgedreven. Voor het herstel van je lichaam is het ook belangrijk dat je voldoende drinkt. En als je borstvoeding geeft, nog iets extra. Het is dus heel handig om een goede drinkfles in huis te hebben die je naast je bed kunt zetten. Zo hoef je niet voor elk glas water naar de badkamer. Tip: gooi er een schijfje komkommer, gember of citroen in voor een beetje extra smaak.
Himalaya zoutlampen geven een prachtige sfeerverlichting en hebben ook nog eens een bijzondere werking. Een Himalaya zoutlamp is gemaakt van 100% natuurlijk zoutkristal. Zoutkristal neutraliseert een overvloed aan positief geladen ionen in de lucht. Ionen zijn atomen of moleculen met een elektrische lading. Een ion kan positief of negatief geladen zijn. Wanneer het negatief geladen is heeft het ion dus een tekort, waardoor het andere stofjes tot zich kan trekken. Het kristal (negatief) neutraliseert dus de positief geladen ionen in de lucht. Hoe meer negatief geladen ionen er zijn in jouw leefomgeving, hoe fitter jij je zult voelen.
Heb je je kraampakket al open gemaakt? Heb je die surfplanken gezien? Buiten dat ze enorm zweterig zijn en je daarmee de wondgenezing niet echt bevordert, zitten ze echt voor geen meter. Voor de eerste dagen zul je niet af kunnen met menstruatieondergoed, daar is het niet op berekend. In die eerste dagen kun je wel incontinentiebroekjes gebruiken als je geen los kraamverband in je charmante netbroekje wilt. Alleen heb je dan nog steeds een broeierige situatie daar onder door het plastic wat erin zit.
Er bestaan speciale pittenzakken voor baby's. Wat kleiner van formaat zodat ze niet te zwaar zijn en met leuke figuurtjes en motiefjes, b.v. de warmtemaantjes (www.warmtemaantje.nl), die zijn toch echt wel heel leuk! Ideaal om te gebruiken bij een warm kompres. Smeer een hydrofiel washandje in met kamilleolie en leg dit op de buik van je baby. Daar overheen een hydrofiele doek en daarop de warmtezak. Als je het afdekt met een wollen deken zal de warmte lang vastgehouden worden. Ook als je kindje groter wordt kun je ze inzetten bij bijvoorbeeld spier of groeipijn. En je kunt hem zelf gebruiken als je een dreigende borstontsteking hebt. Pittenzakken kun je ook als coldpack gebruiken door ze in de vriezer te leggen. Handig als je een stuntvogel in huis hebt!
Disclaimer: Wees altijd zeer alert met pittenzakken bij je baby. Na het opwarmen zal de zak altijd nog wat doorwarmen. Voel regelmatig met de binnenkant van je pols of het niet te warm is!
Liefs,
Sharon
Instagram: @belovedkraamzorg
Facebook: belovedkraamzorg
0 Reacties
Er is nog niet gereageerd